Ugrás az oldal tartalmára
9 érdekesség a cetcápákról
2020. március 25.

9 érdekesség a cetcápákról

A legtöbbeket már a cet cápa nevének hallatán izgalom és a kíváncsiság érzése tölti el. Bár hatalmas méretű ez a cápafaj, de nem jelent komolyabb veszélyt az emberre. A cetcápa nagyon nyugodt természetű, néha még azt is hagyja, hogy a búvárok rácsimpaszkodva vitessék magukat, bár ezt a szokást a kutatók és állatvédők erősen ellenzik, mivel megzavarja az állat viselkedését. A fiatal példány a felnőttnél is békésebb, olykor szívesen játszik a búvárral. Fiona Ayerst vízalatti fényképész többször is lefényképezte az embereket és a cetcápákat egymás mellett úszva, anélkül, hogy a porcos hal veszélyt jelentett volna az ember számára.

A Föld több pontján is lehet úszni eme óriásokkal; ilyen helyek a következők: a hondurasi Bay-szigetek, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, a Maldív-szigetekhez tartozó Maamingili-atoll, a Vörös-tenger, a nyugat-ausztráliai Ningaloo-zátony, a Kínai Köztársaság, a panamai Coiba-sziget, Belize, a mozambiki Off Tofo-zátony, a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó iSimangaliso Wetland Park, a Galápagos-szigetek, Szent Ilona-sziget, Isla Mujeres a Karib-térségben, a mexikói Bahía de Los Ángeles és La Paz, a Seychelle-szigetek, Malajzia, India, Srí Lanka, Omán, az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Fudzsejra és Puerto Rico. A fiatal cetcápák Afrika szarvánál, főleg Dzsibuti mellett egészen közel mennek a parthoz.

De mennyit tudunk valójában a világ legnagyobb haláról? Itt található kilenc érdekes tény, amelyeket nem föltétlenül tudtunk ezekről a fenséges tengeri állatról:

1. Nevüktől eltérően (angolul Whale sharks = bálna cápa tükörfordításban), nem bálnák, de ők az óceánok legnagyobb élő halfajtája
A cetcápák elképesztő 12 méter hosszúságot és 21,5 tonna súlyt is elérhetnek.

2. A cetcápák táplálékukat kiszűrik a vízből, nem tudnak harapni vagy rágni
A cetcápák főként a planktont szűrik át szita szerű kopoltyúnyilásaikon táplálkozás céljából. Táplálás közben a száját akár 1 méter / négy láb szélességig is képes kinyitni!

3. Több mint 6000 liter vizet tudnak feldolgozni
Kopoltyúkon keresztül a cetcápa óránként több mint 6000 liter vizet képes feldolgozni (ún. kereszt-átfolyásos módszer).

4. A cetcápák lassú úszók, amelyek hosszú úton vándorolnak
Legfeljebb 4 km / h sebességgel haladva, egy cetcápa legalább három év alatt 12.874 km / 8.000 mérföldet tud megtenni.

5. Több ezer foguk van
A cetcápáknak körülbelül 3000 apró, 1 hüvelyk hosszú foga van, amelyek elősegítik a kis garnélarák, halak és planktonok elfogyasztását.

6. A bálnacápák hihetetlenül hosszú élettartamúak
Becslések szerint ezen gyönyörű lények élettartama 70-100 év!

7. Szaporodásuk
Miután a bálnacápa elérte a nemi érettséget (körülbelül 30 éves) és terhes lett, már 40- 60 cm /16–24 hüvelyk hosszú életkorú fiatalokat szül.

8. Nem minden cetcápa éri meg a felnőttkort
Születés után az anya magára hagyja utódait, és ennek eredményeként a cetcápáknak csak 10% -a éli túl a felnőttkorig.

9. A cetcápák veszélyben vannak
Sajnos a cetcápa globális populációját az IUCN veszélyeztetettnek nyilvánította, fő fenyegetés a halászat, járulékos fogási veszteségek, a cápauszonyok, májolaj, bőr és hús iránti kereslet jelenti.

Segítsük elő a cetcápák védelmét és a fajok örök életét!

Szerepel a bakancslistádon a cetcápákkal való merülés? Itt találsz egy listát, hogy havi bontásában hol találkozhatsz velük:
https://blog.padi.com/2019/04/22/the-best-locations-to-swim-dive-with-whale-sharks-by-month/