Ugrás az oldal tartalmára

HorvátországRovinji búvártúraVizsgamerülés az Adrián

5merülés
4nap
-min. képesítés
Következő:
Rovinji búvártúra
2024. június 20 - június 23.
2024-06-20 van hátra

HORVÁTORSZÁG - ROVINJI BÚVÁRTÚRA

Rovinj, a horvát tengerpart egyik legromantikusabb, legszebb városkája, mely az Isztriai-félsziget nyugati partján található. A búvártúra alkalmával egy kis szigetre hajózunk át a bázisra, ahol a sekély vizű tenger lehetőséget ad a kezdő búvároknak hogy tanuljanak, tapasztalatot szerezzenek, a haladó búvárok számos roncshoz látogathatnak el. Európa legnagyobb roncsmerülő helye az Adrián található, ahol a keleti partnál becslések szerint 3000 év alatt, több mint 2000 hajó süllyedt el.

KEZDŐKNEK ÉS VIZSGÁZÓKNAK

A tanuló búvárok jellemzően Horvátországba jönnek el vizsgázni, ahol minimum 5 merülést hajtunk végre a csütörtöktől vasárnapig tartó búvártúra során. Pénteken és szombaton, délelőtt és délután merülünk vizsgázó búvárainkkal a Red-Island sziget egyik öblében, a búvárbázis közvetlen közelében. Az első 4 merülés jelenti a vizsgát, ahol be kell mutatnod azokat a feladatokat, amiket az uszodai oktatáson begyakoroltunk. A feladatok nem hosszúak, így ellentétben az édesvízi tavakkal, van lehetőség a merüléseket igazi búvárélményekkel gazdagítani, tehát a kötelező feladatok elvégzése után nem jövünk fel egyből a felszínre, hanem úszkálunk, nézelődünk és ami számodra, mint tanuló búvárnak nagyon fontos, bővítheted búvár tapasztalataidat. Szombaton este a vizsgázott búvárok számára egy búváravatási ceremóniával kedveskedünk. Törekszünk rá, hogy ez egy életre szóló jó élmény legyen.

HALADÓ BÚVÁROKNAK

Haladó búvároknak a check dive-ot követően, a Red-Island körüli parti merüléseket és hajós kalandokat kínálunk. A szigetről hajóval könnyen és gyorsan eljuthatunk a környező szigetek merülőhelyeire, vagy roncsokat is meglátogathatunk. A Baron Gautch nevű hajóroncsot is megmerülhetjük, mely nem véletlenül kapta a búvároktól az "Adria Titanicja" címet.

EGY KIS ÍZELÍTŐ A LEGÉRDEKESEBB MERÜLŐHELYEKRŐL
GIUSEPPE DEZZA TA35 HAJÓRONCS

Az olasz hajó 1944 augusztus 17-én süllyedt el, melyet egy vízalatti akna, illetve repülőbomba okozhatta. A hajótest kettészakadt és a tat rész 15-30 méterig süllyedt. A hajó fegyverzete jó állapotban maradt meg. Kettő légvédelmi üteg és egy 4 csövű géppuska látható rajta.

HANS SCHMIDT - ISTRA RONCS

A német hajó 1943.01.23-án süllyedt el, egy akna okozta sérülést követően. A lőszerraktár berobbant és a hajó kettészakadt. Az orr rész 50 méterre található a hajótesttől. A roncs 30 méternél lejjebb van, így haladó búvároknak ajánlott Deep Diver (mélymerülő búvár) specialitással merülni. A roncsban lila fonalcsigák telepedtek meg és kalászhal rajokat nézhetünk meg. Néha delfinekkel is találkozhatunk erre.

VARESE

Az olasz teherszállító hajó 1915-ben futott aknára, mely leszakította a hajó orrát. Kb. 65 méter hosszú és 38 méter mélyen nyugszik a tengerfenéken. Macskacápák, homárok és szardínia rajok mellett pezseg a víz alatti élet.

MAONA

A II. Világháború alatt elsüllyedt hajóroncs, mely 20-40 méteren fekszik. A kiszolgálóhajó 8 méter hosszú, a méretéből adódóan jól körbejárható. A hajó közepén kialakított géppuskafészekbe felállított fegyver még ma is látható.

JOHN GILMORE

A gőzhajó az I. Világháborúban futott aknára. Maradványai 60 méter hosszan és 8 méteres szélességbe terülnek el a fenéken. Nitrox Diver specialitással (EAN30) érdemes itt merülést végrehajtani. A roncs körül macskacápákkal, homárokkal, lepényhalakkal és szardínia rajokkal találkozhatunk.

PIRUZI, VAGYIS "RÁKSZIGET"

Rovinj-tól délre található. Az élővilág rendkívül gazdag. A mélység 27 méter, de a legérdekesebb látnivalók 15 méteren vannak. Rákok, kalmárok, polipok, tengeri csikók, tengeri csillagok, színes korallok és kishalak, a kezdő búvárok számára is szép látványt, élményt nyújt.

NUMIDIA HAJÓRONCS

Poreč és Vrsar között, az isztriai tengerparttól 28 km-re egy olasz kereskedelmi hajó roncsa fekszik, körülbelül 40 méter mélyen. A Numídia 130 méter hosszú, így az egyik legnagyobb az Adrián. Sűrű alga és szivacsok borítják, belsejében angolnák bujkálnak.