Ugrás az oldal tartalmára

Gyakori kérdések

 • MILYEN FELTÉTELEK KELLENEK AHHOZ, HOGY BÚVÁR LEGYEK?

  Olvasd el rövid tájékoztatónkat, hogy bevezethessünk Téged is a búvárokodás világába... Szinte mindenki el tudja végezni a búvártanfolyamot.

 • MEDDIG TART MEGTANULNI BÚVÁRKODNI?

  Ez csak rajtad múlik! A saját ütemed szerint haladhatsz... Te döntesz! Hamarabb fogsz merülni, mint gondolnád.

 • MIBŐL ÁLL EGY KEZDŐ BÚVÁRTANFOLYAM?

  Elméleti oktatásból, védett vizi gyakorlatból, majd nyiltvizi merülésből...

  Megtanulni búvárkodni nem nehéz, de mint minden hasznos tevékenység, ez is időt és erőfeszítést igényel. Élvezni fogod a PADI Open Water Diver tanfolyam részeit: az elméleti oktatást, a védett vízi merüléseket és a nyíltvízi merüléseket.

  Búváriskolánk a PADI Open Water Diver tanfolyamokat rugalmasan, azaz olyan időpontokban indítja, melyek nagy valószínűséggel mindenki számára alkalmasak. Lehetőséged van a PADI Open Water Diver tanfolyamot akár 3-4 nap alatt elvégezni, vagy ha több időre van szükséged a tanuláshoz, lassabban is haladhatsz. A védett- és nyíltvizi merüléseidet akár három-négy nap alatt teljesítheted. A meghirdetett búvártanfolyamok rugalmasabb ütemezése érdekében, – legyen az magán, vagy csoportos búvártanfolyam, – lépj velünk kapcsolatba!

  1. Elméleti oktatás
  Az elméleti oktatás alkalmával elsajátítod a búvárkodással kapcsolatos fogalmakat, alapvető szabályokat, tanulsz a búvárok egyes felszereléseiről. Ebben segítségedre lesz, ha elolvasod a PADI eLearning Open Water Diver elektrónikus könyvet Például olyan dolgokat tanulsz majd meg, hogy miként hat a nyomás a testedre, hogyan kommunikálj merülőtársaddal a víz alatt, vagy hogy milyen szabályokat kell betartanod, hogy biztonságban legyél. Minden megtanult fejezet tananyagát röviden átismétlitek PADI búvároktatóddal, majd rövid elektrónikus tudásáttekintőt töltesz ki, hogy meggyőződjön arról, biztos a tudásod.

  2. Védett vizi merülések
  Megtanultad a kulcsfontosságú búvár ismereteket, eljárásokat. Tanultál elémletben a búvárfelszerelésekről. Itt már gyakorlatban is elkezded a búvárkodást, ellenőrzött körülmények között. A védett vizi merülések alkalmával megtanítjuk hogyan kell a maszkodból a vizet kiüríteni felszínre jövetel nélkül. Gyakorolsz néhány vészhelyzeti készséget minden eshetőségre, pl. a levegő megosztását merülőtársaddal. A kötelező gyakorlati elemek mellett, játékokkal fejlesztheted búvár készségeidet, miközben új barátokat szerzel és szórakozol.

  A védett vizi merülés során, azokat a készségeket sajátítod el, melyekre a nyílt vízben merüléshez lesz szükséged.

  3. Nyíltvízi merülések
  Védett vízi merüléseid után, új barátaiddal és PADI búvároktatóddal együtt, 4 nyíltvízi merüléssel folytatod a tanulást. Ez az igazi élmény, mikor minden megtanult készséget használva átéled a víz alatti kalandokat – természetesen még kezdő szinten. E merüléseket végrehajthatod lakóhelyedhez közeli merülőhelyen, vagy szabadságod idején egzotikusabb helyszínen, az általunk szervezett búvártúrák alkalmával.

 • MILYEN ESZKÖZÖKRE VAN SZÜKSÉGEM, HOGY ELKEZDJEK BÚVÁRKODNI?

  A tanfolyam idejére a Diveworld Hungary búváriskola biztosít számodra felszerelést. Biztosítunk számodra búvárfelszerelést a védettvizi merülésekhez, Magyarországon a vizsgamerüléshez is. A búvárkodás elkezdéséhez alapvető eszközökkel (maszk, uszony, légzőcső) jó ha rendelkezel, de nem feltétel. Amire leginkább szükséged lesz, az a kalandvágy.

  Ajánlott befektetni a búvárfelszerelésbe, mert:
  – kényelmesebben tanulsz búvárkodni a magad választotta felszerelést használva
  – kényelmesebben tanulsz búvárkodni a rád illeszkedő felszerelésben
  – a saját felszereléssel rendelkező búvárok többet merülnek
  – a saját felszerelés része a búvárkodás örömeinek

  Hogy milyen felszerelésre lesz szükséged, az a merüléseid körülményeitől is függ (trópusi, mérsékelt-övi, hideg, technikai). Amikor a PADI Open Water Diver tanfolyamot elkezded, mi segítünk Neked megtalálni azokat a búvárfelszereléseket, melyek számodra a legjobbak, hogy odalent is kényelmesen érezd magad. Ha úgy döntesz, bérelhetsz felszerelést a búvártanfolyam elvégzése után, későbbi merüléseidhez is.

 • HOL TUDOK MERÜLNI?

  Ahol szeretnél, vagyis bárhol, ahol víz van és ahol nem tiltott.
  Természetes vagy mesterséges tavakban, tengerben, folyóban, barlangban, jég alatt, medencében... A merülés helyét elsősorban érdeklődésed szerint, másodsorban búvár képzettséged, harmadsorban a merülőhely megközelíthetősége határozzák meg.

  Például ha éppen befejezted PADI Open Water Diver tanfolyamodat, valószínűleg nem az Antarktisz jege alatt lesz a következő merülésed. Ne korlátozzd gondolataid csupán az utazási magazinokban látható meleg, tiszta vízű helyekre. A legjobb merülések néha közelebb vannak, mint hinnéd, és szokatlanabbak, mint gondolnád...

  Merülőhelyed lehet a külön, búvárok számára épített speciális medence vagy az olyan természetes merülőhelyek, mint a belizei Nagy Kék Lyuk, az ausztrál Óriás Korallzátony vagy a japán Yonaguni. Merülhetsz azonban barlangban, mesterséges víztározóban, vagy őskori leletekkel teli folyóban is.

  A merülési helyed kiválasztása után, gondoskodnod kell róla, hogy a megfelelő búvárfelszerelést használd. Például rossz látási körülményekhez lámpát, hideg vízben arra alkalmas búvárruhát, erős áramlatokhoz búvárcsáklyát használj. Búváriskolánk rendszeresen szervez kiváló tanfolyamokat és élménydús búvártúrákat, kezdő és haladó búvároknak is, hogy legyen merülőtársad az álmaidhoz

 • NINCS MITŐL FÉLNI!

  Hidd el, hogy nincs mitől félned, a búvárkodással a víziszonyodat is leküzdheted. A búvárkodás azoknak is ajánlott, akik félnek a víztől, hiszen ellenőrzött körülmények között, uszodában zajlanak az első merülések, így a búvárkodás nem csak kedvtelési tevékenység, hanem terápiás módszer is lehet a víziszony leküzdésére.

  A búvárkodás tanulása segít, hogy átalakítsd
  ... a félénkséget önbizalommá
  ... a félelmet bátorsággá
  ... a várakozást szenvedéllyé
  ... a kishitűséget eredménnyé.

  A könnyűbúvárkodás egyedülálló lehetőséget ad számodra, hogy szembenézz a kihívásokkal és átalakítsd az életed. Ha búvár leszel, az önbizalmat ad, ami átsugárzik mindennapi életedbe is. Ha olyan tevékenységbe kezdesz, mint a búvárkodás, természetes, hogy vannak kérdéseid. Megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésre. Kérdés: Fáj a fülem, ha lemegyek az úszómedence fenekére, vagy légzőcsővel lemerülök. Akadályt jelent-e ez abban, hogy légzőkészülékes búvár legyek?

  Válasz: Nem, feltéve, hogy füled és arcüreged nem rendellenes. A kellemetlen érzés normális, mivel a víznyomás hatással van a füledre. Szerencsére testünk tud alkalmazkodni a fülünkre ható nyomásváltozáshoz –. Mi megtanítjuk Neked hogyan.

  Kérdés: Fülbántalmak, cukorbaj, asztma, allergia, dohányzás eleve kizárja a búvárkodást?

  Válasz: Nem feltétlenül. Bármilyen betegség, ami a füllel, az arcüregekkel, a légzési funkciókkal, a szívműködéssel kapcsolatos, vagy megváltoztathatja a tudati állapotot, gondot jelent, de csak orvos tudja értékelni az illető egyéni kockázatát. Az orvosok, ha könnyűbúvár-jelöltet értékelnek, konzultálhatnak a Divers Alert Network-el (DAN).

  Kérdés: Melyek a búvárkodással kapcsolatos legáltalánosabb sérülések vagy betegségek?

  Válasz: A napszúrás, a tengeribetegség, és az tengeri élőlények okozta csípések, a tereptárgyakból szerezhető karcolások. Jó hír, hogy mindegyik sérülés megelőzhető védőruhával, azzal hogy távol maradunk a tereptárgyaktól és vigyázunk, hova tesszük kezünket, lábunkat.

  Kérdés: Mi a helyzet a cápákkal?

  Válasz: Ha szerencséd van, látsz cápát. Bár cápaincidensek előfordulnak, ezek igen ritkák, és a búvárkodásnál elsősorban szigonyhalászatnál vagy a cápák etetésénél történnek. Mindkettő táplálkozási reakciót vált ki. Legtöbbször, ha cápát látsz, az elúszik, és ezt a látványt viszonylag ritkán élvezhetjük.

  Kérdés: Van-e a nőknek speciális gondjuk a búvárkodást illetően?

  Válasz: A terhességtől eltekintve nincs. Mivel a fiziológusok keveset tudnak a búvárkodás magzatra gyakorolt hatásairól, azt ajánlják, hogy a nő, ha terhes vagy teherbe kíván esni, tartózkodjon a búvárkodástól. A menstruáció rendszerint nem gond.

  Kérdés: Milyen mélyre merülnek a búvárok?

  Válasz: A szükséges képzettséggel és gyakorlattal a kedvtelési könnyűbúvárkodás alsó határa 40 méter (130 láb). Kezdő búvárok maradjanak 18 méternél (60 láb) sekélyebb mélységben. Bár ezek a határértékek, a legnépszerűbb merülések mélysége nem haladja meg a 12 métert (40 láb), mert ott a víz melegebb és a színek világosabbak.

  Kérdés: Mi történik, ha az összes levegőmet elhasználom?

  Válasz: Nem valószínű, hogy elfogy, mert van műszered, amely mindig mutatja, mennyi levegőd van. Így biztonságos tartalékkal térhetsz vissza a felszínre. Azonban ha valamilyen extrém oknál fogva mégiscsak elfogyna a levegőd, merülőtársad tartalék csutorájával, megosztja Veled levegőjét, miközben a felszínre úsztok. Vannak más lehetőségek is, melyeket a képzés során megtanulsz majd.

  Kérdés: Mi van, ha klausztrofóbiás vagyok?

  Válasz: A kedvtelési búvárkodás, ahogy a nevében is benne van nem kényszerít rá, hogy mélyre merülj. Kezdetnek szoktasd magad hozzá a víz alatti körülményekhez kis mélységben, ez esetben kevés szabályt betartva ugyan, de bármikor felúszhatsz a felszínre. Ehhez kérheted a segítségünket, hiszen számunkra is fontos, hogy kényelmesen érezd magad. Bár a sok felszerelés a szárazföldön nehéz és zavaró lehet, a víz alatt ezek a hátrányok megszűnnek, a súlytalanság érzése egészen felszabadítónak hat. A modern búvármaszkok átlátszó kialakításban is kaphatóak, ilyet is vehetsz, ha a másik fajtában bezártságot érzel.

 • ISMERD MEG A BÚVÁROK ESZKÖZEIT!

  Maszk, légzőcső, uszony, légzőkészülék, palack, búvárruha, búvármellény...

  Maszk: segít hogy tisztán láss a víz alatt.

  Uszonyok: lehetővé teszik, hogy hatékonyan ússz, a karjaid használata nélkül (Azok, akinek a lábmozgása korlátozott, speciális úszóhártyás kesztyűt viselnek).

  Légzőcső: lehetővé teszi, hogy arccal a vízben ússz a felszínen anélkül, hogy egyéb levegőforrást kellene használnod.

  Búvármellény: angolul BCD (Buoyancy Control Device), mely felszerelésed központi eleme. A BCD tartja levegőpalackodat, felfújhatod és leengedheted, ami lehetővé teszi, hogy lassan süllyedj, „súlytalanul” egy helyben lebegj vagy kényelmesen lebegj a felszínen egy gombnyomásra.

  Légzőkészülék: belégzéskor pontosan megfelelő nyomású levegőt szállít a palackodból.

  Búvár palack: általában 30-60 percnyi búvárkodáshoz elegendő sűrített levegőt tárol, több változótól, pl. a mélységtől és a tevékenységtől függően.

  Búvárruha: a nedves és a száraz ruhák hőszigetelők és megvédenek a kisebb horzsolásoktól. A nedves ruháknál a ruha és a bőröd között kis mennyiségű víz van bezárva. A száraz ruhák szárazon tartanak, mely kényelmes érzés még a legmelegebb (leghidegebb) vízben is.

  Nyomásmérő (SPG): állandóan mutatja, mennyi levegőd maradt a palackban, lehetővé téve, hogy merülésidet megfelelő levegőtartalékkal fejezd be.

  Biztonsági levegőforrás: a légzőkészülékhez kapcsolódó második csutora, melyet vészhelyzetben arra használunk, hogy levegőnket megosszuk merülőtársunkkal.

  Tájoló: gyakorlatilag úgy használjuk, mint a szabványos szárazföldi iránytűt, de úgy tervezték, hogy ellenálljon a nedvességnek és a nyomásnak.

  Búvárkomputer: mutatja a mélységedet és merülési idődet, és kijelzi, hogy, meddig maradhatsz az adott mélységben. Némelyik búvárkomputer tartalmaz nyomásmérő funkciót is.

  Búvár síp: biztonsági felszerelés, mely felszíni figyelem felkeltésre szolgál. Gyakran (a BCD zsebében tárolható) vizuális jelzőberendezéssel, pl. jelzőtükörrel, vagy élénk színű felfújható jelzőbójával együtt használják.

  Felszerelésed kiválasztása és használata része a búvárkodás élményeinek. Mi segítünk Neked megtalálni a számodra legjobbat. A felszerelés minden eleme különböző feladatot lát el, melyek együtt segítenek alkalmazkodni a víz alatti világhoz.

 • HONNAN TUDOM, MELYIK A LEGJOBB FELSZERELÉS?

  A felszerelés a te igényeidnek és a merülés körülményeinek kell megfeleljen...
  A légzőkészülékes búvárfelszerelések óriási választékban készülnek, így nehéz lehet a választás. Búváriskolánk sok éves tapasztalattal rendelkezik a búvárfelszerelések ismeretét illetően, így tudunk Neked tanácsot adni abban, milyen felszerelésre lesz szükséged egy tervezett merüléshez vagy búvártúrához.