Ugrás az oldal tartalmára
A biztonságos merülés szabályai
2018. szeptember 07.

A biztonságos merülés szabályai

1. A búvárkodáshoz jó szellemi és fizikai állapot szükséges. Soha ne merülj alkohol vagy kábítószer hatása alatt. Tartsd megfelelő szinten a búvárkészségeidet, illetve fejleszd magad továbbképző tanfolyamok útján. Ha egy ideje nem merültél, akkor gyakorolj védett körülmények között, olvasd át a tananyagokat, és idézd fel a legfontosabb tudnivalókat.

2. Ismerd a merülő helyet. Ha nem ismered, kérj eligazítást egy megbízható helyi merülés vezetőtől. Ha rosszabbak a körülmények, mint amit megszoktál, akkor halaszd el a merülést, vagy válassz másik helyszínt, ahol jobbak a körülmények. Csak a képzésednek megfelelő merüléseken vegyél részt. Kerüld a barlangi és a technikai merüléseket, kivéve ha elvégezted az ezekhez szükséges képzéseket.

3. Csak teljes, megfelelően karbantartott, megbízható és számodra ismerős felszereléssel merülj, és minden merülés előtt ellenőrizd, hogy megfelelően illeszkedik és működik-e. Minden készülékes merüléshez használj lebegést szabályzó eszközt, alacsony nyomású inflátort, nyomásmérőt, alternatív levegőforrást, valamint búvárkomputert. Ne engedd, hogy a felszerelésed bárki búvárképesítés nélkül használja.

4. Figyelmesen hallgasd végig az eligazításokat, és fogadd meg a merülést felügyelő búvárvezetők tanácsait. Vedd figyelembe, hogy további képzés javasolt, ha különleges merüléseken szeretnél részt venni, ismeretlen földrajzi területen merülsz, vagy ha több mint fél éve nem búvárkodtál.

5. Minden merülésen tartsd tiszteletben a merülő társi rendszert. Tervezd meg a merülést a merülő társaddal, illetve beszéljétek meg, hogyan fogtok kommunikálni, és hogy mi a teendő különválás vagy vészhelyzet esetén.

6. Szerezz magabiztosságot a merülés tervezés terén. Kerüld a dekompressziós merülést, és mindig hagyj biztonsági tartalékot. Mindig legyen nálad valamilyen műszer a mélység és az eltelt idő megállapításához. Csak a képzésednek és tapasztalatodnak megfelelő mélységbe merülj. Percenként legfeljebb 18 méter sebességgel emelkedj. Mindig lassan emelkedj fel a felszínre. Az óvatosság kedvéért tarts három perces vagy hosszabb biztonsági megállót rendszerint 5 méter mélységben.

7. Figyelj a lebegőképességedre. A semleges lebegés eléréséhez üres mellénnyel válaszd ki a megfelelő mennyiségű súlyt a felszínen. A víz alatt mindig legyen semleges a lebegőképességed. Ugyanakkor, ha a felszínen úszol vagy pihensz, akkor pozitív lebegőképességre van szükséged. Fontos, hogy bármikor könnyen hozzáférj a súlykioldó rendszeredhez, és így vészhelyzetben biztonsággal tudj lebegni. Mindig legyen nálad valamilyen felszíni jelzőeszköz. (pl. jelzőbója, síp, tükör)

8. Figyelj a helyes légzésre. Készülékes búvárkodás közben soha ne tartsd vissza a lélegzeted, szabadtüdős merülésnél pedig kerüld a túlzott hiperventillációt. Ne erőltesd túl magad a víz alatt, és legyél tisztában a határaiddal.

9. Amikor csak lehet, merülj hajóról, vagy használj bóját vagy más felszíni létesítményt.

10. Legyél tisztában a merülésre vonatkozó helyi törvényekkel és szabályokkal, különös tekintettel a halászatra és a búvárzászló használatára vonatkozó előírásokra.