Ugrás az oldal tartalmára
Hogyan tartsuk magunkat melegen a víz alatt
2017. július 03.

Hogyan tartsuk magunkat melegen a víz alatt

Oka van annak, hogy az emberek akkor mennek a tengerpartra, amikor a tenger meleg. A hideg vízbe merülés során a testünk hőmérséklete gyors ütemben csökken. Ez nagyszerű, ha csak megmártózunk, hogy felfrissüljünk, de nem annyira kellemes, amikor 18 méter mélyen egy papagájhalat akarunk megcsodálni. Ha fázunk, az nem csak kellemetlenné teheti a merülést, de veszélyes is lehet. Ahogy a testünk hőmérséklete csökken, úgy lassul a reakcióidőnk és a gondolkodásunk is. A testünk több energiát használ fel, hogy melegen tartsa magát, így csökken az állóképességünk is. Íme néhány ötlet, hogy hogyan tartsuk magunkat melegen, hogy minden merülést élvezhessünk.

Fedd be a fejed
Síelni sem mennél el sapka nélkül, így búvárkodni se menj csuklya nélkül hideg vízbe. Ez legyen az első dolog, amit a hővesztesség elkerülése érdekében végig gondolsz, mert amíg a tested többi részén a testfelszínhez közeli erek védve vannak, addig a fejeden nem.

Zárd ki a vizet
A legjobb ruha is haszontalan, ha túl sok hideg vizet enged be a testedhez. Javíttasd meg a rossz cipzárt vagy szakadást. Figyelj arra, hogy a nyaki résznél a ruhád jól záródjon, mert úszás közben ott folyhat be a legtöbb víz. Ebben az esetben egy csuklya kettős védelmet is nyújthat, egyrészt melegen tartja a fejedet, másrészt a nyaki részénél esetlegesen beáramló hideg vizet sem engedi be.

Fedj be mindent
A hővesztesség ott a legnagyobb, ahol a hideg víz közvetlenül érintkezik a testeddel, ezért egy vékony hosszú ruha is többet ér egy vastagabb rövid ruhánál.

Merülj sekélyebb helyeken
Minél mélyebbre merülsz, annál jobban összenyomódik a téged védő neoprén ruha is, ami így vékonyabb lesz és veszít a szigetelőképességéből is. A kisebb nyomáson való légzés szintén kevésbé hűti le a tested.

Emelkedj a felszínre, ha reszketsz
A kontrollálhatatlan reszketés a hypothermia első figyelmeztető jele.

Védd magad a fedélzeten
A fedélzeten a szélben üldögélve a rajtad lévő ruha még hidegebb lesz. Sok búvár több hőt veszít a merülések között, mint a vízben. Ha ruhában maradsz, akkor viselj széldzsekit vagy vedd le a ruhádat és tedd ki száradni.

Igyál valami meleget
Egy meleg kakaó vagy tea segíthet felmelegíteni a testedet a merülések között. Az alkoholos változatot természetesen kerüld el.